Huisvesting

Om het natuurlijke gedrag van paarden te benaderen hebben wij gekozen voor een Paddock Paradise waar zowel manegepaarden als pensionpaarden in een gemengde kudde van zowel merries en ruinen samenleven. De kudde bestaat uit verschillende leeftijden en rassen en kunnen 24 uur per dag vrij rondlopen op paden en open ruimtes in ons bosperceel van 7 hectare met veel verschillende soorten bomen. In de zomer mogen de paarden ook gebruik maken van de weides.

De paarden en pony’s hebben zelf de keus hun eigen vrienden te kiezen en waar nodig niet bevriende paarden te ontlopen. De paarden wisselen eten en drinken af met spelen of knuffelen met anderen of lekker rollen, in de zon te dutten of juist te schuilen in een schuilstal/afdak of in de schaduw van een van de vele bomen. Doordat voerplekken en drinkwater verspreid over het gebied van 7 hectare staan word het natuurlijke gedrag/beweging gestimuleerd.

Ruwvoer
De paarden hebben de keus wanneer en waar ze willen eten en met wie. In het gebied staan een groot aantal voerkisten/slowfeeders welke de hele dag gevuld zijn met speciaal paarden-voordrooghooi. Het is erg belangrijk voor de gezondheid van paarden dat elk paard genoeg mogelijkheid heeft om de hele dag naar behoefde ruwvoer te eten.

Krachtvoer
In ons voerstation krijgen de paarden 1x per dag indien gewenst muesli of brok aangeboden. Wij hebben keuze uit diversen soorten. Soort en hoeveelheid word in overleg met de eigenaar op elk paard afgestemd. Ook is het mogelijk om, door de eigenaar van het paard aangeleverde, supplementen en medicijnen aan het voer toe te voegen.

Wennen
Om nieuwe paarden in de kudde op te laten nemen wordt het paard in ons gewenningsgebied naast de kudde geplaatst. Deze is voorzien van eigen voerkist, water en schuilstal. Tijdens deze periode kan het paard aan zijn nieuwe omgeving en de andere paarden wennen met een omheining ertussen. Zo kan er wel contact gemaakt worden zonder eventuele confrontaties. Aan de hand van het gedrag van de nieuweling en reactie van de kudde kan het juiste moment bepaald worden van introductie in de groep. Zo kan onze stabiele kudde het nieuwe paard op een rustige manier opnemen en kunnen er nieuwe vriendschappen gesloten worden. Wanneer het nieuwe paard al gewend is met anderen paarden samen te leven kan er samen met de eigenaar van het paard gekozen worden om het paard direct in de kudde te plaatsen.

Het gewenningsgebied kan ook gebruikt worden voor kort verblijf, revalidatie van blessures en noodgevallen. Soms is het nodig om even apart van de groep te zijn maar nooit afgezonderd van de kudde. Paarden weg halen bij hun vrienden en de kudde vinden wij niet wenselijk en zeker het stressvol alleen opsluiten in een stal willen wij onze vrije paarden niet aan blootstellen.